Return to site

Coastal Seikkailu Hong Kongissa

Isä ja Tytär soutivat yhdessä ATIR kisan

 

Suomalaisen "Isä ja Tytär" tiimin pitkäaikainen haave osallistua Hong Kongissa soudettavaan Around The Island Rowing (ATIR) tapahtumaan toteutui vihdoin marraskuussa 2022. Maailman pandemia tilanne oli edellisenä vuonna estänyt ulkomaalaisten osallistumisen mutta isä Jukka päätti kuitenkin varata lennot seuran soutupäättäjäisten innoittamana jo heti 2021 lopulla. Soutureitin pituuden takia kisaa voidaan kutsua "Hong Kongin Sulkavaksi".

Quiske päätti ottaa selvää ja haastatteli Sallaa.

Mistä ja milloin lähti ajatus osallistua juuri ATIR-tapahtumaan?

Ajatus tuli isältäni, joka pyysi minua mukaan osallistumaan noin vuosi ennen itse kisaa. Isäni halusi myös juhlistaa valmistumistani lukiosta, sekä 20-vuotis syntymäpäivääni mikä oli muutama päivä itse kisan jälkeen. Matkan kestoksi muodostui reilut 2 viikkoa, joka Covid rajoituksineen oli optimaalinen. Ehdittiin hyvin tutustua Hong Kongin saaren nähtävyyksiin myös.

broken image

 

Miten valmistauduitte matkaan ja seikkailuun?

Minä itse valmistauduin todella huonosti 😃 Soudin noin kymmenen kertaa järvellä 2022 kesällä. Pisin matka mitä olin soutanut ennen kisaa coastal veneellä oli 18 kilometriä (ja itse kisa oli siis 45 km). Salilla tuli treenattua soutulaitteella, ja lihaksia kestävimmiksi pitkää soutua varten. Vähän tuli soutu kilometrejä ennen kisaa, mutta onneksi olen perinyt isältäni mahtavat soutugeenit niin soutu sujui yllättävän helposti 😎 Itse matkaan valmistauduin pakkaamalla rantakamat ja listan parhaimmista turistikohteista.

Saimme tietää, että kisa soudetaan Swift kaksikolla. Onneksemme seurallamme (Keravan Urheilijat) oli vastaavanlainen vene, joka osaltaan helpotti asiaa, että vene oli tuttu.

 

Millaisiin turvatoimiin (Covid) jouduitte perille päästyänne?

Covid testaus alkoi jo Suomen puolella. Ennen lentoa piti olla negatiivinen testi. Kun saavuimme Hong Kongin kentälle meille heti tehtiin PCR-testi. Rapid-testejä piti ottaa joka päivä ja kirjata tulos itse hallituksen sivulle kuvan kera. PCR-testi piti käydä ottamassa 1 (lentokenttä), 3 , ja 5 päivä reissusta.


Hong Kongissa käytettiin QR-koodia. Ennen matkaa piti ladata Leavehomesafe sovellus, minkä avulla sinun toimiasi, ja testi tuloksia pystyttiin seuraamaan. Oli kolmen väristä QR-koodia: punainen, keltainen, ja sininen. Kolmen ensimmäisen päivän aikana oli keltainen koodi, millä pystyi liikkumaan ulkona ja noutamaan ruokaa, mutta mihinkään ei saanut jäädä. Kolmannen PCR-testin tulos vaikutti siihen tuliko sininen. Sinisellä pystyi menemään kaikkialle vapaasti. Meille ei onneksi ikinä tullut punaista QR-koodia.

 

Millaisen vastaanoton saitte paikan päällä ja millaiset olivat paikalliset olosuhteet?

Vastaanotto minkä saimme oli aivan uskomaton. Ihmiset auttoivat meitä kaikessa ja olivat niin ystävällisiä. Saimme tukea, apua ja lämpimän vastaanoton. Ilman heitä reissuumme liittyvät järjestelyt olisivat olleet huomattavasti haasteellisempia.


broken image

Kuinka paljon ulkomaalaisia tapahtumassa tänä vuonna?

Ainoat ulkomaalaiset jotka osallistuivat kisaan tänä vuonna oli minä ja isä. Normaalisti kisaan osallistuu paljon enemmän ulkomailta soutajia.

Miten soutunne sujui? Millaiset turvatoimet venekunnille oli järjestetty reitillä?

Soutumme sujui paremmin mitä olisimme koskaan odottaneet. Suunnitelmamme oli soutaa kisa viidessä tunnissa läpi, tai läpi ylipäätään. Ilta ennen kisaa puhuimme isäni kanssa siitä, että saattaa mennä ylikin viisi tuntia. Todellisuudessa saavuimme maaliin ajan ollessa 4:40:01. Tulimme kisassa toisiksi. Jäimme voittajista vain 53 sekuntia. Kisan aikana muutama vene oli poikennut reitiltä, yksi näistä veneistä oli se kaksikko, joka oli edellämme. Reitiltä poikkeamisen takia he saivat kahden minuutin aikasakon, joten meidät julistettiin sarjamme ykkösiksi.

broken image

Soudun pahin alue oli Shek O, avomereltä tulevan tuulen ja virtausten takia aallot olivat yli kaksi metriä.

Jokaisella kaksikolla oli oma turvavene joka seurasi noin 50-100 metrin etäisyydellä. Kisareitillä oli kolme kohtaa missä turvaveneen piti ilmoittaa tilanteemme, ja siitä että olimme saavuttaneet tarkistuspisteen.

Millaista näkyvyyttä ensimmäinen suomalaisvenekunta sai kisan aikana ja jälkeen?

Saimme paljon enemmän näkyvyyttä kuin mitä olimme odottaneet. Paikallinen TV haastatteli meitä, ja saimme sosiaalisessa mediassa paljon huomiota. Monet paikalliset olivat kiinnostuneet meistä, ja meidän matkasta.

Erityiskiitos; Isa Scheunpflug ja RHKYC (Royal Hong Kong Yacht Club).

broken image

 

Kuinka vertaatte tapahtumaa esimerkiksi Sulkavan Soutuun ja mitä suomalaisilla olisi ATIR:sta opittavaa?

ATIR:ia ja Sulkavan Soutua ei voi mitenkään edes verrata. Ilmasto, vesistö, aallot, tapahtuman ilmapiiri, kaikki oli täysin erilaista mihin olimme tottuneet Suomessa. Isoin asia mihin suomalaisen pitää varautua ennen ATIR:iin menoa on aaltojen koko, ja virtaus. Hong Kongin vesistö oli hankala, koska aallot menivät johonkin suuntaan ja virta veneen alla meni toiseen suuntaan. Aaltojen koko on myös mikä itseäni pelotti, välillä soutaessa mietti, että selviääkö tästä maaliin saakka.

 

Suositteletteko ATIR-tapahtumaa suomalaisille coastal-soutajille ja mitä tekisitte toisin jos lähtisitte uudestaan?

Suosittelen ATIR-tapahtumaa sydämeni kyllyydestä kaikille, jotka ovat hiemankin
kiinnostuneita tapahtumasta. ATIR-tapahtuma on yksi elämäni hienoimmista kokemuksista, ja tulen aina vaalimaan sitä. Paikallinen soutuyhteisö, maisemat, Hong Kong kaupunkina, ruoka, nähtävyydet ja moni muu asia tekee reissusta unohtumattoman.

Ensi kerralla laitan enemmän aurinkorasvaa soudun ajaksi. 😃

broken image


Quiske kiittää Jukka ja Salla Haikosta haastattelusta. ATIR-reissu vaikuttaa olleen onnistunut ja ikimuistoinen seikkailu! Tämän jutun kirjoittamisen jälkeen siintää jo mielessä omat ensi kesän Coastal seikkailut, toivottavasti sinullakin!

Coastal-veneet ovat suhteellisen hyvin standardoituja ja niillä pystyy soutamaan vaativammissakin olosuhteissa. Tapahtumien määrä eri puolilla maailmaa on myös kasvussa. Harjoittelu omalla tai seuran veneellä Suomessa mahdollistaa osallistumisen ja tapahtuman järjestäjältä voi vuokrata veneen paikan päällä.


Coastal kursseista ja veneistä voi kysellä Quiskeelta ;)