Return to site

Coastal SM kisat 2019

"Ihan mahtavaa touhua"

Järjestyksessään toiset Coastalin SM-kisat järjestettiin Helsingin Kanoottiklubilla (HKK) lauantaina 21. syyskuuta 2019. Sää oli ennustettua huomattavasti parempi ja lähes tyyni meren pinta helli soutajia, joista suuri osa oli matkannut paikalle pääkaupunkiseudun ulkopuolelta, kaukasimmat Oulusta, Turusta, Tampereelta, Kouvolasta ja Lohjalta.

Pidempi rata

Kisarataa oli pidennetty viime vuodesta parilla sadalla metrillä 1700 metriin. Rata lähti HKKn laiturilta  ja kiersi Rajasaaren sekä lipun ja sähkötolpan: 

Koirasaari Coastal SM soutkisat: rata

Tulokset

Osallistujia oli suunnilleen sama määrä kuin viime vuonna, mutta taso oli huomattavasti korkeampi sillä mukana oli myös maajoukkuetason soutajia. Kärkipää soutikin Coastal venettä kansainvälistä kisavauhtia.

Finnish Coastal Championships Results

Coastal SM kisojen valtiaat olivat Joel Naukkarinen (joka pokkasi kultamitalin kaikista lähdöistään: C1X Men, C2X Men ja C2X Mixed) sekä Anni Keisanen jonka saalis oli 2 kultaa (C1X Women, C2X Mixed) ja yksi hopea (C2X Women).

Joel Naukkarinen ja Anni Keisanen Leo C2X veneessä

Myös Perttu Kivimäki Takon soutajista onnistui kisassa erittäin hyvin. Perttu on kokenut soutaja joka hyvän soutuvauhtinsa lisäksi osasi valita ajolinjansa optimaalisesti, ja hän souti molemmat lähtönsä (C1X ja C2X Men) hopeamitalin arvoisesti. Perttu toi oman yksikön Tampereelta kisapaikalle ja esitteli, miten 30kg yksikön saa helposti yksin auton katolle ja alas.

Perttu Kivimäki Leo C1X veneessään. SM kisoissa tuli hopeaa

Soutudataa

Mittasimme kärkisoutajilta Quiskeen sovelluksella veneen nopeuden ja kiihtyvyydeen kisavedon aikana. Kokenut valmentaja pystyy näkemään paljon soutajan tekniikkaan ja voimantuottoon liittyviä asioita erityisesti yksikkö veneen kiihtyvyysdatasta.

Alla Joelin (sininen) ja Annin (vihreä) kultamitalin arvoisten kisavetojen kiihtyvyysdata (tahti 32):

Quiskeella mitattu veneen kiihtyvyys yhden vedon aikana: Sininen Joel, Vihreä Anni

Käyrät kuvaavat veneen kiihtyvyyden yhden kokonaisen soutuvedon aikana, sekä veto että palautusvaiheen. Joelin käyrästä nähdään nopea ja räjähtävä potku sekä vahva kiihtyvyys vedon loppuun asti. Annilla on hieman hitaampi kiinniotto, ja vene pääsee hyvään vauhtiin vedon loppupuolella. Anni on entinen kova hiihtäjä ja soutanut vasta pari vuotta ja mittasimme hänen tekniikkaansa kisoissa ensimmäistä kertaa.

Lopuksi

Mikä sen parempaa kuin viettää kokonainen päivä merellä kisaillen erilaisissa kokoonpanoissa. Myös LiteBoatin edustajat Timo Välilä ja Sauli Jankari tulivat Turusta koesoudattamaan LiteBoatin kuntovenettä, ja moni kävi soutamassa silläkin lenkin. Kelpo menopeli.

Leo kisaveneiden lisäksi kisoissa oli yksi LiteBoatin kuntovene testattavana

Aina kisaa ei tarvitse ottaa niin vakavasti. Esim Joonas Mäkipelto ei ollut ikinä istunut Coastal veneessä mutta lähti rohkeasti (farkuissa) soutamaan miesten kaksikkolähtöön yhdessä merisoutaja Saarion kanssa. Haastattelimme heitä heti maaliintulon jälkeen: "Ihan mahtavaa touhua". Tässä kisatunnelmia myös muutamilta muilta soutupareilta:

Quiske kiittää kaikkia soutajia ja muitakin tapahtumasta kiinnostuneita. Ensi vuonna palaamme vieläkin isommin: Jo kolmannet Coastal Suomen Mestaruudet soudetaan La 19.9.2020. Tervetuloa mukaan!

Suotuisia soutukelejä pitkälle syksyyn toivoen,

Quiske

Kuvat: Marja Rauttola ja Quiske

Jari Saario ja Joona Mäkipelto lämmittelemässä