Return to site

Kalevan Kierros ja Soutu GoExpossa

500m haastesoutu RP3 laitteella

· RP3

Kalevan Kierros on kuuden kestävyyslajin kisa joka tarjoaa monipuolisia haasteita sekä kilpailuhenkisille että kuntomielessä liikuntaa harrastaville. Osakilpailut, joita järjestetään kahden kuukauden välein valikoituvat vuodenaikojen mukaan ja antavat sopivasti ärsykkeitä kunnon kehittämiseen:

30km luistelu, 54km hiihto, 15km suunnistus, 30km soutu, 66km pyöräily sekä 21km juoksu.

Kynnys mukaan lähtemiselle on matala - kiinnostus kestävyysliikuntaan riittää ja neljä lajia riittää hyväksyttyyn suoritukseen.

Soutu on yksi Kalevan Kierroksen kuudesta lajista

Osallistuminen Kalevan Kierrokseen maksaa 50€ ja osallistujia on noin 400, joista 30% on naisia. Kierros järjestetään jo 42. kerran.

Kalevan kierros on myös erinomainen tapa valmistautua Jukolaan suunnistukseen tai Sulkavan Suursoutuihin.

Quiske oli vierailemassa Kalevan Kierroksen GoExpo osastolla testauttamassa vieraita 500m haastesoudulla.

Haasteena oli voittaa Kalevan Kiertäjä Rami Heikkilän aamulla vetämä 500m aika 01:28.81.

Rami Heikkilä souti 500m ajassa 01:29.81

Soutuhaaste sai hyvän vastaanoton ja paljon kiinnostuneita soutajia 5-vuotiaasta ylöspäin. Suurimmalle osalle RP3 laite oli uusi tuttavuus mutta poikkeuksetta positiviinen sellainen.

Saimme monelta kysymyksiä siitä miten dynaaminen soutu eroaa kuntosalien tavallisesta staattisesta soudusta. Tässä alla lyhyt selvennys:

Miten dynaaminen RP3 eroaa tavallisemmasta staattisesta sisäsoutulaitteesta?

Tavalliset staattiset sisäsoutulaitteet toimivat siten että ponnistat liikkumatonta jalkatukea vasten, tavallaan potkit maapalloa sillä soutulaite on kiinteästi kiinni maapallossa.

Fysiikan lakien mukaan voima tuottaa aina vastavoiman: F=-F tai ma=-ma

Vaikka olisit Suomen vahvin soutaja et siltikään saa soutulaitetta juurikaan liikkumaan sillä maapallo on soutajaan verrattuna varsin painava.

Koska staattisessa laitteessa "potkaiset painavaa maapalloa", joka ei liiku, joutuu soutaja liikkumaan edestakaisin penkillä kiskoa pitkin soutulaiteen pysyessä paikallaan. Joskus tosin kirveskin saattaa lentää.

Concept2 on niin sanottu staattinen soutulaite

Dynaamisella laitteella, kuten RP3lla tai vesillä soutuveneessä, potkit kevyttä kohdetta jota pystyt liikuttamaan (sillä se painaa vähemmän kuin maapallo). Itse asiassa RP3sen liikkuva osa vastaa painoltaan olympiavene yksikön painoa, noin 17kg, ja koska tämä on paljon kevyempi kuin soutaja itse, niin se liikkuu enemmän kuin soutajan massakeskipiste:

RP3 on aidosti dynaaminen soutulaite.

Alla on värikkäin nuolin kuvattu soutajan massakeskipisteen siirtymä verrattuna soutulaitteen liikkuvan osan siirtymään.

Dynaamisessa soutulaitteessa soutaja potkaisee kevyttä liikkuvaa osaa kun taas staattisessa laitteessa soutaja liikkuumutta laite ei.

Staattisessa soutulaitteessa ainoastaan soutaja liikkuu ja siksi sillä soutaminen ei tunnu samanlaiselta kuin vesillä soutaminen. Yleisin kommentti jonka saamme RP3 laitetta ensimmäistä kertaa kokeilevilta soutajilta on että tuntuma on todella lähellä vesisoutua.

Dynaaminen soutulaite on myös nopein ja helpoin väline oikean soututekniikan omaksumiseen. Opittuasi oikean soututekniikan sen ylläpitäminen on helpompaa myös muilla soutulaitteilla.

Miten kävi soutuhaasteen?

Rami Heikkilän aika kesti parhaimpana aikana ihan loppumetreille asti mutta sitten löytyy vahva nuori mies joka pisti paremmaksi, tehden samalla uuden Suomen Ennätyksen. Taneli Kantanen souti 500m aikaan 1:26.11 (SE 23v). Päivän nopein nainen oli Laura Kause ajalla 1:40.52, hieno veto ottaen huomioon että kisa-asuna olivat farkut! Myös Evita Paasioksa teki uuden Suomen Ennätyksen (23v) ajalla 1:49.08. Onnittelut voittajille ja uusille Suomen Ennätysten haltijoille!

Taneli Kantanen ja Laura Kause soutivat päivän parhaat ajat

GoExpossa suoritetut uudet Suomen Ennätykset ja myös muita hienoja suorituksia on päivitetty Suomi RP3 Ranking listaan.

Kesää kohden, hyviä soututreenejä!

T Quiske tiimi